
AngElo Schuurmans
Oprichter Thuis in Oss/ ervaringsdeskundige opvang en integratie
Eind 2015 vertrok ik als vrijwilliger naar het Griekse eiland Leros, met als doel om een steentje bij te dragen aan de vluchtelingencrisis die zich daar opwierp. De schrijnende situatie op het eiland vanwege de aanhoudende oorlog in Syrië en alle hoopvolle mensen die ik daar ontmoette, maakte dat ik bij terugkomst in Nederland niet anders kon dan het roer compleet omgooien.
Ik startte vrijwilligersorganisatie Thuis in Oss die activiteiten voor nieuwkomers organiseerde en onder mijn leiding is uitgegroeid tot een professionele organisatie met momenteel 31 medewerkers en meer dan 200 actieve vrijwilligers. De gemeente Oss sloot onlangs als eerste een meerjarige overeenkomst met het ministerie en Sindsdien zijn andere gemeenten zeer geínteresseerd in onze aanpak.
In het najaar komt mijn boek uit bij Meulenhoff en deel ik daarin dit verhaal en mijn visie op werken met vluchtelingen aan een breder publiek.
In 2015 begon mijn werk voor vluchtelingen in de haven van Leros in Griekenland
Beeld: Britt Pols
Integratie is Mensenwerk – het draait om verbinding en samenwerking 🫶🏼

MIJn Kernwaarden
Het ontwikkelen van een visie op opvang en integratie is telkens weer uitdagend en uniek. Als oprichter en directeur van stichting Thuis in Oss heb ik de afgelopen jaren samen met mijn bewoners, vrijwilligers & medewerkers een methode ontwikkeld die een brug slaat tussen humane opvang met veel maatschappelijk draagvlak en diegene die daar beleidsmatig verantwoording voor dragen.
Bewoners aan het roer
Eigenaarschap van je leefomgeving en begrip van de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. Controle precies waar hij hoort; namelijk bij de nieuwkomers die op een opvang of in onze wijken wonen!
Bottom up…
…is the way to go! Niet over, maar mét mensen spreken. Samen vormgeven en beslissingen maken met alle betrokkenen. Wanneer je werkt vanuit de behoefte van je doelgroep, creeër je garantie voor succes!
SAmenredzaamHEID
Zelfredzaamheid is een sleutelbegrip in de Nederlandse zorg- en welzijn sector, maar sluit in het begin niet aan bij mensen die zich hier nieuw vestigen. Ik zie dat samenredzaamheid wel werkt. Een warm welkom waarbij vrijwilligers en professionals met open armen klaarstaan zodat mensen uiteindelijk op eigen benen kunnen staan, maar ook om hulp leren vragen.
Samen de schouders eronder! Draagvlak als bouwsteen voor een geslaagde opvang en integratie. Beeld: Thomas Segers
Bewustwording in de gemeenschap verspreidt een positievere boodschap. Beeld: Thomas Segers
Door middel van activiteiten ontstaat er verbinding onder vrijwilligers. Beeld: Thomas Segers
in de Media
samen verder?
Gemeentelijke exploitatie is nieuw in Nederland en biedt kans om als gemeente regie te voeren op je opvang. Onlangs sloot de gemeente Oss als eerste gemeente hiertoe een meerjarige overeenkomst.
Benieuwd geworden? Ik deel mijn ervaring en visie graag! Dat kan in de vorm van een gesprek, adviserend, een presentatie, inspiratiesessie of op maat.
Heb je vragen over hoe ik jouw organisatie kan helpen? Of wil je in contact komen? Vul dan het formulier in 🫶🏼